Barista, czyli ekspert od kawy

Praca w kawiarni? A cóż w tym trudnego! To idealne zajęcie dla studenta, przecież każdy potrafi opanować naciskanie guziczków na ekspresie do kawy. Takie opinie są tak samo powszechne, jak nieprawdziwe. A raczej – nie do końca prawdziwe. Bo rzeczywiście obsługa ekspresu do kawy nie jest skomplikowana. Rzeczywiście w kawiarniach często pracują studenci. I na pewno każdy z nich jest w stanie zrobić cappuccino. Jednak to co wystarcza w niedrogich barach czy nawet popularnych sieciówkach to zdecydowanie za mało, jeśli mówimy o kawiarni, gdzie kultura picia kawy stoi naprawdę wysoko. A takie kawiarnie są coraz popularniejsze, choć wciąż stanowią nisze.

Jak jednak zapewniają eksperci z firmy Coffee Break, nie tylko będą coraz bardziej widoczne w pejzażu naszych miast, ale też trwale zmienia nasze nawyki związane z piciem kawy oraz oczekiwania. I wiedzą co mówią, bo Coffee Brak to firma, która za cel stawia sobie przeprowadzenie w Polsce kawowej rewolucji. Kultura picia kawy to coś, co uczynili swoim hasłem i konsekwentnie realizują.

Jednym z fundamentów kawowej rewolucji są ludzie. To oni kreują klimat każdej kawiarni. Oni sprawiają, że chce się do niej przychodzić. I oni są ambasadorami kultury picia kawy. Dlatego Coffee Break stawia na znakomicie wykwalifikowanych baristów. Ludzi, dla których kawa jest pasją, a przy tym dysponują oni sporą wiedza i umiejętnościami. Dlatego tak ważnym elementem oferty są szkolenia baristyczne. Dla kogo są przeznaczone?

Szkolenia baristyczne w Coffee Break są zaprojektowane tak, że mogą z nich skorzystać zarówno osoby absolutnie początkujące, jak i takie, które mają już pewne doświadczenie w pracy baristy, jednak chcą doskonalić swoje umiejętności i rozwijać się zawodowo. Kurs składa się z części teoretycznej oraz praktycznej. Część teoretyczna wprowadza w świat kawy, form jej uprawy, zbierania, gatunków oraz popularnych odmian. Uczestnicy kursu dowiadują się też, jakie są sposoby parzenia kawy i jak dobrać sposób parzenia do tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Uczestnicy dowiedzą się, jak dobierać takie parametry, jak stopień palenia ziaren, temperatura wody oraz czas parzenia. Poznają tez nowe trendy w tej dziedzinie, w tym tak zwane alternatywne metody parzenia – dziś ekspresy ciśnieniowe choć wciąż popularne nie są już jedynymi sprzętami występującymi w kawiarniach.

W części praktycznej uczestnicy mogą przećwiczyć to, czego się dowiedzieli. Na kursach w Coffee Break każdy nauczy się, jak przygotować popularne rodzaje kaw oraz napoje na bazie kawy. To baza, która pozwoli tez projektować własne receptury. Elementem kursu dla baristów jest też nauka podstaw latte art, czyli malowania wzorów na kawie. To umiejętność o tyle cenna, że klienci bardzo lubią kawy ozdobione wzorami. Z pewnością umiejętność ta jest też sporym atutem, gdy szukamy pracy w kawiarni.

Bariści po kursie ukończonym w Coffee Break będą na pewno mieli przewagę nad konkurentami, którzy nie mają w CV takiego kursu. Oczywiście w branży gastronomicznej liczy się doświadczenie, jednak ukończenie szkolenia jest dowodem na to, że poważnie traktujemy pracę baristy i chcemy się w tej dziedzinie naprawdę rozwijać.

Kurs baristy w Coffee Break to też dobry pomysł, jeśli planujesz założenie własnej działalności w branży związanej z kawą. W tym też może ci pomóc Coffee Break. Forma ta zajmuje się również sprzedażą mobilnych barów kawowych, które pozwolą Ci prowadzenie działalności jako mobilny barista pracujący na eventach, targach i konferencjach oraz weselach. To wciąż działalność niszowa, ale z analizy trendów na rynku wynika, że usługa ta będzie cieszyła się coraz większą popularnością, więc jeśli szukasz pomysłu na biznes, ten może okazać się strzałem w dziesiątkę.

Zobacz również